Her er noen fakta om sukkermaur

Her er mer

Sukkermaur: Også kjent som sukkermaur, er svarte jordmaur vanlige i USA. De liker søt mat fordi de er søtsuget. Ofte om våren invaderer de hus på jakt etter mat, men du trenger ikke å kjempe mot dem. Sukkermaur inne i huset i februar kan imidlertid tyde på et større problem. Disse tipsene vil hjelpe deg å gjenkjenne og bekjempe sukkermaur.

Svart jordmaur er raske til å finne ting som er søtt og skaper travle maurstier. På grunn av denne oppførselen resulterer strategier som bruker sukkerholdig forgiftet åte ofte i vellykket kontroll. Den er spesielt effektiv for maur som har slått seg ned innendørs.

Utseende på sukkermaur

Meitemarkenes arbeidere er små (3-5 mm lange) og svarte, og de finnes vanligvis i stort antall. Forstørrelse avslører hår på det lengste antenneleddet. Den vises som flygende maur i juli og august.Dronningene er dobbelt så store som arbeiderne og finnes i store svermer.

I Norge, hvor kan vi finne svarte jordmaur?

Sør-Norge har et stort antall svarte jordmaur / sukkermaur i lavtliggende områder. Planter av denne klassen er typiske hagearter, som trives i semi-naturlige og menneskepåvirkede miljøer. Utenfor bor de i nord, til og med Trøndelag.

Hvor sort jordmaur holder til

Ute i naturen bygger svarte jordmaur ofte reir i jord, sand eller råttent tre. Reirinnganger er ofte under en stein. Dag og natt varmes steinen under reiret opp og gir en behagelig temperatur. Til tross for at de foretrekker varme, kan jordmaur slå seg ned innendørs hvis det er myke materialer å hule ut reir fra.

Disse maurene elsker søt mat, som de får fra honningdugg fra bladlus. Innendørsdietten deres er fylt med alt søtt de kan få tak i. De supplerer også kostholdet med små dyr. Hver gang en matkilde oppdages, legges det ut luktspor og maur samles. Maurene konsentrerer noen ganger all sin aktivitet om en eller noen få matkilder, så maurstiene har mye trafikk.

På sensommeren svermer svarte jordmaur. For å hekke klipper de nyoppståtte dronningene av seg vingene og oppsøker en passende hekkeplass sammen med en eller flere andre dronninger. Til slutt vil bare én dronning overleve etableringsfasen. Dronningsmaur blir mødrene til alle andre maur i reiret og overlever i mer enn tjue år. I løpet av våren og sommeren vokser reiret etter hvert som flere maur kommer inn i kolonien. Det er mulig å finne samfunn med opptil 10 000 svarte jordmaur.

Skader fra sukkermaur

Tidlig på våren er det ofte svart jordmaur i Norge som søker etter mat innendørs. I tilfellet der reiret er utenfor huset, gjør de ingen skade utover å være irriterende. Reir lagt innendørs kan imidlertid forårsake skade på myke byggematerialer som råtnet tre og isoporisolasjon. Normalt vil ikke svart jordmaur nappe på uskadet treverk. Den svarte jordmauren med vinger kan finnes i store svermer i juli-august. Svermen er svært forstyrrende når den oppstår, men det er liten grunn til alarm siden den trekker seg tilbake etter noen dager. Et stort antall flygende maur i en bygning kan også tyde på at det er et reir inni.


Svarte jordmaur: hva skal jeg gjøre for å unngå dem?

Disse tipsene har jeg fått på Skadedyrhjelp.no. Siden svarte jordmaur er en naturlig del av hagene våre, kan de være vanskelige å unngå. Når du observerer at maur bygger reir inne i hjemmet ditt, eller at store mengder maur kommer inn i huset hver vår, prøv å gjøre husets omgivelser mindre egnet som hekkeområder. Flate steiner eller plater lagt på sand er utmerkede hekkeplasser for fugler. Det motsatte vil være tilfelle dersom sanden erstattes med grus.Hvis maurene er færre, vil forholdene være mindre gunstige.

Det er også lurt å redusere vegetasjon i nærheten av huset, samt sørge for at ventilasjonsluker i første etasje er utstyrt med finmasket netting. Sørg for at eventuelle sprekker eller hull i grunnmuren er tettet.

Rutinemessig kjemisk forebygging av jordmaur bør ikke gjøres, da kjemikalier alltid kan ha en negativ innvirkning på mennesker, andre dyr og miljøet.

Previous post Auto Draft